Viimeisen kymmenen vuoden aikana koulupoissaolot ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti, ja yhä useampi lapsi ja nuori on vaarassa jäädä perusopetuksen ulkopuolelle. Ongelmallisten poissaolojen seurauksena moni myös putoaa jatko-opinnoista, mikä heikentää merkittävästi heidän mahdollisuuksiaan tulevaisuudessa. Tämä on huolestuttava ilmiö, jonka vaikutukset ulottuvat laajalle yksilön elämässä ja yhteiskunnassa.
Koulu oppimisympäristönä ja elämän taitojen kehittymisen paikkana
Usein koulu nähdään ensisijaisesti akateemisten taitojen oppimispaikkana, mutta sen merkitys on huomattavasti laajempi. Koulu on keskeinen ympäristö, jossa harjoitellaan sosiaalisia taitoja, pitkäjänteisyyttä ja ongelmanratkaisukykyä. Siellä opitaan toimimaan erilaisten ihmisten kanssa, onnistumaan, epäonnistumaan ja ponnistelemaan haastavien asioiden äärellä. Kaikki nämä ovat olennaisia taitoja aikuisuutta ja itsenäistä elämää varten. Kun lapsi tai nuori jää kouluyhteisön ulkopuolelle, hän menettää paljon muutakin kuin vain akateemista opetusta.
Sote-ammattilaisten rooli kouluun kiinnittymisen tukemisessa
Kansallisella tasolla on tehty paljon kehittämistyötä perusopetuksessa lasten ja nuorten kouluun kiinnittymisen tukemiseksi. Kuitenkin sote-alalla ja erityisesti terapia- ja kuntoutuspalveluissa tämä näkökulma ei ole yhtä vahvasti esillä. Monilla terapiapalveluiden asiakkailla – esimerkiksi neurokirjon tai psykiatristen diagnoosien kanssa kamppailevilla lapsilla ja nuorilla – on haasteita koulunkäynnissä ja sen mielekkääksi kokemisessa. Tästä syystä sote-ammattilaisten olisi tärkeää ymmärtää kouluun kiinnittymisen merkitys ja tutkimustiedon pohjalta tunnistaa, miten he voivat osaltaan tukea lapsia ja nuoria kouluympäristöön kiinnittymisessä.
Kouluun kiinnittyminen on muokattavissa oleva prosessi
On myös tärkeää ymmärtää, että kouluun kiinnittyminen ei ole pysyvä ominaisuus, vaan se vaihtelee ajan ja tilanteen mukaan. Se, että lapsella tai nuorella on tällä hetkellä heikko kiinnittyminen kouluun, ei tarkoita, ettei sitä voitaisi myöhemmin vahvistaa. Jokainen kohtaaminen lapsen tai nuoren kanssa voi olla mahdollisuus rakentaa siltoja takaisin kouluun ja lisätä oppimisen ja opiskelun merkityksellisyyttä heidän elämässään.
Sote-ammattilaisilla on keskeinen rooli tässä työssä. Kun terapiassa ja kuntoutuksessa huomioidaan kouluun liittyvät haasteet ja tuetaan kouluun kiinnittymistä, voidaan osaltaan ehkäistä koulupoissaoloja ja tukea lasten ja nuorten opintopolkua. Yhteistyö opetuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon välillä on avainasemassa, jotta jokainen lapsi ja nuori saa tarvitsemansa tuen ja mahdollisuuden rakentaa itselleen kestävää tulevaisuutta.
Asiantuntevaa koulutusta aiheesta
OCCUlta voi tilata asiantuntevan koulutuksen kouluun kiinnittymisen tukemisesta. Tarjoamme koulutuksia niin livenä kuin etänä, ja valikoimaan kuuluu kaikkea lyhyistä webinaareista pidempiin täydennyskoulutuksiin. Ota yhteyttä ja varmista, että sinulla ja organisaatiollasi on ajankohtaista tietoa ja työkaluja tukemaan lasten ja nuorten koulunkäyntiä!
Niina-Kaisa Perälä
Toimintaterapeutti YAMK, Kouluttaja
OCCUn perustaja